Ямболска крепост оживя с огнен спектакъл и хилядна публика

С вълнуващ огнен спектакъл, представен пред хилядна публика, беше открита възстановената северна стена на ямболската Средновековна крепост в градския парк.

Малки и големи жители на града, както и гости, с интерес наблюдаваха постановката на мим-формация “Жар Театър”. Чрез танци в огнени костюми, кукли и картини, те разказаха и пресъздадоха продължителната обсада на укреплението, защитавало Ямбол векове наред.

“Реставрираната ямболска крепост носи в себе си славната история на нашия град, с която всеки един от нас трябва да се гордее”, каза пред присъстващите кметът на Ямбол Валентин Ревански. Той благодари на всички, които със средства и труд се включиха при възстановяването на крепостта и изрази надежда, че много гости ще посетят Ямбол, за да видят красотата на това ново място за гордост.

Ямболската крепост е първата на Балканския полуостров, която оказва организирана и упорита съпротива на османските завоеватели. Превзета е след продължителна и кръвопролитна обсада през 1373 година, когато в крепостта се разпространява епидемия.

В близост до крепостната стена са поставени и информационни табели, които разказват нейната история.

С откриването на възстановената северна стена Ямбол се обогати с още едно знаково място за гордост.