Нощ на литературата 2023

България посреща за 12-а поредна година европейската инициатива Нощ на литературата. Събитието ще се проведе на 27 септември от 18:00 до 21:30 часа в София и още 15 населени места в страната.

Целта на Нощ на литературата е да запознае публиката със съвременната европейска поезия и проза чрез четения на откъси от известни личности на нестандартни за литературата места – читателски гнезда.

На всеки 30 минути в едно и също читателско гнездо се чете един и същи откъс. Откъсите от книгите се подбират от посолствата и културните институти на европейските държави, а публиката може да състави своя маршрут според личните си предпочитания към европейските езици, вдъхновяващите четци или нестандартните локации, в които се разгръща събитието.

Сред авторите, избрани за представяне пред българската публика, са Вислава Шимборска, Пия Лейно, Итало Калвино, Джон Бойн, Стефан Хертманс, Гаска Шиян и др.

В София гостите и участниците в събитието ще могат да се срещнат с част от преводачите на книгите в някои от читателските гнезда, разположени в кокетни и изненадващи пространства около Докторската градина и пл. “Народно събрание”.

Сред четците в София са актьорите Мартин Димитров, Снежана Макавеева, Линда Русева, Данаил Обретенов, Петър Русев, Асен Кукушев, Игор Дамянов и др., радиоводещата Ива Дойчинова, телевизионната водеща Аделина Радева, Ива Панева, Темз Арабаджиева и др.