„Златна роза“ отбелязва 100 години от рождението на Петър Слабаков

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Фестивалът на българския игрален филм „Златна роза“ отбелязва 100-годишнината от рождението на актьора Петър Слабаков. В негова памет е подредена изложба на открито на входа на Морската градина на Варна. На 24 септември във Фестивалния и конгресен център ще бъде представена книгата „Вечните времена на Петър Слабаков“ от Румяна Емануилиду, след което ще бъде показан филмът „Покрив“ с участието на актьора.

Петър Слабаков е роден на 23 април 1923 г. в Лясковец. Участва като доброволец във Втората световна война и е награден с орден „За храброст“. След това работи като деловодител, тракторист, помощник в конезавод. Докато е леяр завършва Икономика на промишлеността във Варненския университет.

Започва своята актьорска кариера късно и без диплома. Първата си театрална роля изиграва на 29-годишна възраст, а първия си филм снима на 37. След това участва в стотици продукции в България, Германия, Италия, СССР, Чехословакия, Полша и Югославия. Той е актьорът с най-много главни роли в българското игрално кино, съобщава се в изложбата.

На паната могат да се видят неговите превъплъщения във филмите „Звезди в косите, сълзи в очите“ на Иван Ничев, „Странен двубой“ на Тодор Стоянов, „Призори“ на Димитър Петров, „Покрив“ на Иван Андонов“, „Смърт няма“ на Ирина Акташева и Христо Писков, „Шибил“ на Захари Жандов, „Тютюн“ на Никола Корабов. На снимките той е и със своите партньори от лентите, сред които Пепа Николова, Невена Коканова, Доротея Тончева, Татяна Лолова, Григор Вачков.