40-ото юбилейно “Рали Сливен”

pr_rally_sliven-768x402

10.06.2021 до 12.06.2021

Цял ден

Място

Сливен

На 10 юни в Сливен обстановката определено ще бъде празнична. Идният четвъртък ще отбележи церемонията по откриването на 40-ото юбилейно “Рали Сливен”, а неговото символично начало ще бъде дадено на площад “Хаджи Димитър” в центъра на града. Екипажите, които желаят да се запишат за участие в състезанието, могат да го направят до 20 часа на 3 юни. До момента има 31 заявки за екипажи от пет националности. Най-много са автомобилите от клас RC 4 – 9.

“Рали Сливен” ще е втори кръг от Българския рали шампионат и трети кръг от Балканския рали трофей на FIA за сезон 2021. Най-популярното българско рали в последните години се очаква да бъде истински автомобилен празник и ще бъде комбинирано с кръг от дрифт шампионата. Поради това и надпреварата ще се проведе в схема петък – събота, а дрифт състезанието ще започне в събота и ще завърши в неделя.

Предизвикателството “Рали Сливен” ще предложи 170 състезателни километра, които са разпределени в 11 скоростни етапа. През тази година в програмата се завръщат култови отсечки като “Котел” и “Стара река”, който ще бъде и най-дългият етап в ралито – 32.5 километра. В петъчния следобед на 11 юни екипажите ще преминат през четири специални етапа, като последните са на фарове. Съботният ден ще е решаващ за класирането – седем скоростни етапа с обща дължина от близо 115 километра.

Това е 40-ото издание на състезанието, но историята му е вече 45-годишна. Стартът е през 1976-а, когато за първи път се провежда Рали “Сини камъни”. То става кръг от републиканския шампионат на България. Записани са 120 участника, от които завършват 102.

Победител в генералното класиране е екипажът на Стоян Колев/Николай Камбуров (ВАЗ 2103). Маршрутът тогава минава през Сливенския Балкан, Търговище, Нова Загора, и Твърдица, а общата дължина е 399 км., близо 3 пъти повече от настоящата.

Заради атракцията, стартът на първите издания на ралито е бил в затворен кръг по улиците на града, а в края е имало “майсторско управление”, което пък се е случвало на площад “Хаджи Димитър”. Тези кръгове са били част от ралито.

Тяхното време се засича точно и се включва във времето за наказателни точки. Година по-късно спонсор става завод “Динамо”, а ралито получава и неговото име. Участниците се увеличават на 151, а общата дължина на трасето достига 427 км! Популярността на състезанието расте бързо.

Сподели:

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
Росен Димитров
Изпрати инфо за събитие на pr@eventbg.info или се обади на +359 896 020004

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *