11-то международно изкачване на връх Руй

mountain-climber-2427191_1280

Започва след


19.06.2021

Цял ден

Единадесето международно изкачване на връх Руй ще се състои на 19 юни, съобщиха от Трънското туристическо дружество /ТТД/.

Планинари от двете страни на границата ще се срещнат на знаковия връх след едногодишна пауза заради пандемията от COVID 19. Проявата е съвместна инициатива на туристическата организация на сръбската община Бабушница, туристически клубове от Сърбия и България, както и общинските администрации на Бабушница и Трън.

Изкачването е ежегодно и набира все по-голяма популярност. За единадесети път заедно ще се насладим на гледките от Пирин и Рила до планините около Ниш, Сърбия, приканват от Трънското туристическо дружество.

Тази година основното изкачване ще бъде от село Зелениград и ще върви по стръмна пътека, маркирана с червено. Връщането е по нова пътека, слизаща отново в Зелениград, но значително по-полегата. Кръговият маршрут предлага много различни гледки, уточняват от дружеството. Предвидено е и посещение на връх Шильи камик, и пещерата Царева църква.

Понеже връх Руй е разположен на границата между България и Сърбия, необходимо е участниците да изпратят имейл до Гранична полиция, съдържащ трите имена, ЕГН и телефон за връзка, предупреждават от ТТД.

Изкачването на връх Руй е най-масовата туристическа проява в Пернишка област. Инициативата се базира на меморандум за дългосрочно сътрудничество между Трън и Бабушница, подписан през 2014 г.

Сподели:

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
Росен Димитров
Изпрати инфо за събитие на pr@eventbg.info или се обади на +359 896 020004

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *