Фестивал София ДокуМентал

phpop1gnk_559x345

Място

София

Балкански документален център съвместно с Фондация Конрад Аденауер и Чешки Център организира филмов фестивал, посветен на най-доброто документално кино, в чийто център са теми на горещи дебати в обществото. Директор на феста е Мартичка Божилова. 

Миналата година фестивалът по принуда се проведе онлайн, но през 2021 ще посрещне своята публика на живо.

Под слогана “Do cross the line”, избрани ленти ще поканят зрителите да “прекрачат” границата и да гледат едно по-различно и смело кино на избрани арт места.

Откриването на фестивала е на 7-ми септември в сърцето на София – в подкуполното пространство на зона Ларго. Там, на открито, сред символичното античното минало на града и така наречения “триъгълник на властта”, ще е една от постоянните локации на фестивала. Другите партньорски салони са “Дом на Киното” и кинозалата в Чешки Център.

Селекцията тази година включва 40 от най-добрите съвременни документални филми от цял свят. Фестивалът ще има специална състезателна програма, която цели да окуражи млади жени режисьори в областта на документалното кино. Както в нулевото издание през 2020-та, така и сега, публиката ще може да гласува за най-добър филм на фестивала.

Сред потвърдените заглавия е многократно наградения “Земята е синя като портокал (“The Earth is Blue as an Orange”) на Ирина Цилик (Награда за най-добра режисура -“World Cinema Documentary”, 2020 Sundance), “Дъждът няма никога да спре” (“The Rain will never stop”) от Алина Горлова (Награда на IDFA за дебют) и “Landscapes of resistance” на Марта Попивода.

И тази година фестивалът ще бъде домакин на Уъркшоп за млади документалисти с проекти, които засягат теми, свързани с човешки права. Общо шест авторски колектива ще имат възможност да представят проектите си пред едни от най-влиятелните професионалисти в областта на документалното кино.

Сподели:

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
Росен Димитров
Изпрати инфо за събитие на pr@eventbg.info или се обади на +359 896 020004

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *