EVENTBG INFO

Софийски фестивал на науката

BeFunky-Design

Започва след


15.05.2021 до 16.05.2021

Място

София

В средата на месец май, при спазване на всички изисквания за безопасност и противоепидемични мерки, в София Тех Парк и онлайн ще се проведе ХI издание на Софийския фестивал на науката.

Благодарение на партньорите ни сред повече от 100-те учени, които ще участват във фестивала, са легендарната приматоложка д-р Джейн Гудол, физикът Марко Драго, който пръв улавя слабия сигнал на гравитационните вълни, астрофизичката проф. Джослин Бел Бърнел, която открива пулсарите и така отваря хоризонти пред нов клон в астрофизиката, и други изтъкнати учени от цял свят, както и българските изследователи със световна кариера – астрономът проф. Димитър Съселов, египтологът проф. Сергей Игнатов, докторът по компютърни науки Преслав Наков. Тази година присъствието на жени учени във фестивалната програма е особено ярко.

Резервациите за училищната програма вече продължават повече от месец, отворена е и системата за билети и безплатни пропуски за основната програма.

Основните теми през 2021 г. са надвисналата климатична катастрофа, човешкото психично здраве и проучването на Космоса и света около нас. Наред с това ще отбележим редица бележити годишнини, ще има иновации от различни области, няколко изложби и нови книги.

В навечерието на Конференцията на ООН за климатичните промени COP26 поставяме специален акцент на темите за чистия въздух, чистия транспорт и опазването на биологичното разнообразие. Някои от събитията, свързани с това най-голямо предизвикателство пред човечеството, включват:

Много от уъркшопите и заниманията на щандовете ще покажат как от наблюдател всеки може да се превърне в активен участник.

След година, в която човешкото здраве беше неизменна, най-важна новина всеки ден и навсякъде по света, поглеждаме към редица здравни теми:

Покоряването на Космоса и изучаването на Вселената продължават да са едни от най-важните теми за мнозина. В годината, в която честваме 60-годишнината от полета на Юрий Гагарин и 450-годишнината от рождението на немския астроном Йохан Кеплер, обръщаме внимание на:

Изучаването на света около нас отбелязваме с:

Сподели:

Росен Димитров

Изпрати инфо за събитие на pr@eventbg.info или се обади на +359 896 020004

Add comment

ОЩЕ СЪБИТИЯ

BeFunky-Design

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.