Празник на шарената сол 2020

празник на шарената сол

Деветият национален празник на шарената сол ще събере кулинари и изпълнители на народни песни и танци от цялата страна в панагюрското село Бъта на 9 май.

Започва след 1 месец, 4 дни

09.05.2020 Цял ден

село Бъта

Деветият национален празник на шарената сол ще събере кулинари и изпълнители на народни песни и танци от цялата страна в панагюрското село Бъта на 9 май.

Тя едно от нещата, с които Панагюрският край е национално известен. Присъства ежедневно на българската трапеза.

Събрала е вкуса на солта – жизнено необходима за живота и аромата на неповторимите нашенски билки. Шарената сол е една от визитките на България по целия свят, разнасят я многобройните българи, живеещи далеч от Родината.

Ще има кулинарен конкурс в три категории – най-вкусна и красиво поднесена шарена сол, най-вкусно и добре аранжирано традиционно ястие и най-красиво подредена маса с приготвени ястия, като изложителите са призовани да използват само автентични съдове от българската трапеза – глинени, дървени, медни за готовите ястия. Те ще бъдат оценявани от професионално жури и ще бъдат връчени предметни награди.

Редом с конкурса е предвиден и концерт на фолклорни състави.

След 16 часа започва празникът на село Бъта – „Гергьовден”.

Освен изява и признание, гостите на събитието ще имат възможност за екскурзия до Общинския център – посещение на Исторически паметници, свързани Априлската епопея – Исторически музей – Панагюрище, Мемориалния комплекс ”Априлци”, зала – трезор на Панагюрското златно съкровище, къщата – музей на Райна Княгиня, Дудекова къща, Лекова къща, Тутева къща и местността „Оборище”, където се е провело Великото народно събрание – 1876 година.

Заявки за участие се приемат до 17 април 2020 година чрез читалището в Бъта.

Автор

Росен Димитров

Изпрати инфо за предстояща изложба, представление или премиера на pr@eventbg.info

Leave a Comment