Празник на черешата в Кюстендил

thumb_1920x1080_череши 1

Започва след


25.06.2021 до 27.06.2021

Цял ден

Място

Кюстендил

В рамките на три дни Кюстендил ще отбележи станалия традиционен Празник на черешата в областния град.

Тази година отново ще има конкурс за най-едър плод, най-красиво аранжиран щанд, както и много други игри и изненади за хилядите жители и гости на града.

Празненствата ще стартират на 25 юни на централния площад „Велбъжд“ и ще продължат до 27 юни, обяви кметът на града Петър Паунов.

„Певицата Дара и цигуларят Свет Радославов ще участват в концерта при откриването на Празника на черешата. На следващия ден при обявяване на резултатите специален гост ще бъде певицата Олга Борисова, която тази година отбелязва юбилей. Ще има приятни моменти за около 60 човека любители на театралното изкуство. Договаряме една театрална постановка, която ще бъде донесе много приятни емоции“, обяви още градоначалникът.

Той припомни, че Овощната градина на България – Кюстендил ежегодно посвещава няколко дни от месец юни на кюстендилската череша. Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от гр. Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието “Майка на българското овощарство”.

Всяка година партньор на Общината е Институтът по земеделие – Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството у нас. Акцент на празника е изложбата-базар на череши и черешови произведения.

Провежда се базар на кюстендилски череши, с участието на местни земеделски производители, а търговци и занаятчии от цялата страна представят своите майсторски произведения. Празникът на черешата се провежда ежегодно от 2008 година, припомниха от общинската администрация.

Сподели:

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
Росен Димитров
Изпрати инфо за събитие на pr@eventbg.info или се обади на +359 896 020004

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *