EVENTBG INFO

Великденски базар „Капана” в Пловдив

BeFunky-Design

Място

Пловдив

Базар „Капана” тази година няма да бъде в емблематичния пловдивски квартал, а в Цар – Симеоновата градина.

Вместо ул.Райко Даскалов (Малката главна или Узун Чаршия), новия дом на Базар Капана между 29 април и 02 май ще бъде зелената зона в центъра на Пловдив.

В базара ще участват около 100 български автори, творци и занаятчии, к оито ще предложат собствено производство храни, напитки и различни изделия. Музикалната селекция за цялостното настроение отново ще бъде поверена на момчетата от My-vinyl.com. Смяната на локацията ще направи Базар „Капана” още по-привлекателен както за творците, така и за посетителите. Самата Цар-Симеонова градина пък има историческо значение за историята на занаятите не само в Пловдив, но и в страната.

Още през 1891 година българското правителство взема решение в Пловдив да бъде проведено Първото българско земеделско-промишлено изложение по предложение на Григор Начович.

В продължение на 10 месеца от октомври 1891 до юли 1892 г. се създава великолепна градина, за която всички европейски вестници, описвайки тогава Изложението, казват, че това е нещо невероятно. Проектът е на швейцарския градинар Люсиен Шевалас. През лятото на 1892 г. е изграден парк с площ от 90 хил. кв. м, в който се разполагат 36 изложбени павилиона.

Близо 130 години след първото изложение Цар-Симеоновата градина отново ще приеме съвременно тематично търговско изложение, с мисия да подкрепи българските творци и да възроди славната история на този страхотен градски парк.

Организаторите обещават да превърнат алеите на знаковия парк в истинска Великденска приказка, която да бележи серия от тематични базари и изложения, които да припознаят българските обичай, свързани със занаятчийското и творческо дело. По традиция Базар Капана ще донесе и много изненади, които тепърва предстоят да бъдат разкрити.

Сподели:

Росен Димитров

Изпрати инфо за събитие на pr@eventbg.info или се обади на +359 896 020004

Add comment

ОЩЕ СЪБИТИЯ

BeFunky-Design

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.