СТРАНАТА

25 000 с COVID-19 у нас до края на септември

0

Математикът проф. Николай Витанов представи 4 сценария за развитието на епидемията от коронавирус. Пред Нова той заяви, че ако се случват първите три, здравната система ще издържи, но стигнем ли до четвъртия – ще се пренатовари.

Според изчисленията на специалиста, ако ситуацията се запази, както е в момента и темпът на нарастване на заразените остане такъв, до края на август ще имаме 16 000 случая, а в края на септември те вече ще са 25 000.

Има обаче два по-оптимистични сценария. „В момента можем да приемем, че 80% от хората спазват мерките, а 20% или около 1,5 млн. не ги спазват“, уточни математикът.

Ако обаче всички се държат дисциплинирано в края на следващия месец случаите ще са 11 500, а през септември ще достигнат 13 500. Според проф. Винатов обаче това е малко вероятно.

Вторият сценарий е „относително оптимистичен“. „Ако една част от тези 20% решат да спазват мерките, тогава в края на август ще имаме не по-малко от 14 000 заразени, а в края на септември не по-малко от 20 000“, заяви той.

Четвъртият сценарий професорът определи като мрачен и отказа да оповести числата. Той обаче уточни, че при него здравната система ще се срине и до декември заразените може да достигнат 6-цифрено число. Най-малкото такова е 100 000.

Проф. Витанов посочи още, че според математическия модел към този момент едва около 80 000 българи са се срещали с вируса. „Това е много далеч от 70-80%, за да говорим за стаден имунитет“, посочи експертът.

Росен Димитров
Изпрати инфо за предстояща изложба, представление или премиера на pr@eventbg.info

  Момче на 15 години се удави на плаж Крайморие

  Previous article

  Аквапаркът в парк „Възраждане“ отваря утре

  Next article

  You may also like

  Comments

  Leave a reply

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *