СТРАНАТА

Художници дават нов живот на подлеза на Централна автогара-София

Български улични артисти преобразяват подлеза, свързващ метрото с Централната автогара в София. Инициативата е част от графити фестивала „Graff Express“, който се провежда за първи път у нас.

“Облагородяваме подлеза чрез улично изкуство и графити. Осем артисти са намесени в преобразяването и това са Arsek & Erase, Mouse, Glow, JahOne, Sten, Epik и Kotk”, обяснява Йоан Ценков, който е един от художниците и представител на Фондация “Вижънъри”, организатор на събитието.

Ценков добавя, че 12 000 лв. струва превръщането на 300 кв. м. от подлеза в едно по-приветливо място и това се случва с финансовата подкрепа на Програма “Европа” на Столичната община.

“Посланието и темата като цяло на фестивала е толерантността между хората и толерантността в общуването. Това се показва чрез осемте различни художници. Всеки един от тях има свой стил и е различен, но са заедно, на една стена и съчетават своите рисунки по определен начин, въпреки че са много различни като стил”, подчертава той и добавя, че най-добрите графити артисти от различни краища на България ще имат за задача да претворят идеите си в обща концептуална творба, отразяваща спецификата на мястото, а именно: Централната софийска гара като кръстопът на хора и съдби и София като гостоприемен мултикултурен град с хилядолетна история, едновременно дом и туристическа дестинация. Творческият проект ще бъде завършен на 13 август и представен в онлайн тур, в който някои от самите художници ще разкажат повече за произведенията си.

Какво мислите за новината?

РАЗВЪЛНУВАН
0
ЩАСТЛИВ
0
ЛЮБОВ
1
НЯМАМ МНЕНИЕ
0
ГЛУПАВА
0
Росен Димитров
Изпрати инфо за предстояща изложба, представление или премиера на pr@eventbg.info

    Не пропускай

    Още отСТРАНАТА

    Leave a reply

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    0 %