ФЕСТИВАЛИ

Стартира филмовият фестивал в Бургас

0

Петото издание на Международен филмов фестивал Бургас ще се състои от днес до 25 юли в пространството на Културен център „Морско казино“.

За ценителите на стойностното кино и гостите на Бургас, организаторите са подготвили премиерни за България заглавия и филмови продукции, отличени на водещи европейски кино форуми , каквито са фестивалите Internationale Filmfestpiele Berlin (Берлинале) и international Film Festival Rotterdam.

Почитателите на киноизкуството ще се насладят на азербайджанско-немската продукция „Край на сезон“ (End of season) на режисьора Елмар Иманов. Лентата е с награда за дебют на фестивала в „Ротердам“.

Друго интересно заглавие в програмата е „Вълците“ (Los lobos, Мексико) на режисьора Самуел Киши, който е носител на награда „GenerationKplus“ на тазгодишното „Берлинале“ . Хоризонтите в късометражната програма достигат до китайско-австралийския филм „Лаура“, който прави естетически преход, както между Изтока и Запада, така и между литературата и киното. Българското кино ще бъде представено с късометражния филм „Свещеникът“ на режисьора Борислав Колев.

Всички прожекции на фестивала са с вход свободен. Международен филмов фестивал Бургас /Burgas international Film Festival/ се организира в партньорство с Община Бургас.

„Осъзнали напълно отговорността от създалата се обстановка и безбройните неизвестни, пред които сме изправени, нито за миг не сме работили в посока – онлайн фестивал. Силната връзка, която изградихме с публиката през всички тези години е най-голямата мотивация за нас. Бургас филм фест трябва да се съпреживее“, сподели Емил Ованесов, организатор на фестивала.

За първи път в съпътстващата програма ще бъде обособена специална късометражна селекция, свързана със скейт културата, подготвена от екипа на френския фестивал „Tous Courts“ и Дени Алканиз.

През изминалата година BIFF и И Геренов, бяха специални гости на фестивала във Франция. В допълнение ще бъдат представени и късометражни филми посветени на съвременното танцово изкуство.

Остров Света Анастасия ще стане домакин на уъркшоп „Кинотехники във фотографията“ с водещи Иван Григоров, основател на Artezz Studio. Целта на този семинар е да анализира и приложи кинематографични техники в полето на фотографията.

Росен Димитров
Изпрати инфо за предстояща изложба, представление или премиера на pr@eventbg.info

  До 14 ч. в неделя при 9-ти на АМ „Струма“ ще има две ленти за Перник и една за София

  Previous article

  Кино вечер с Майкъл Дъглас и Вал Килмър

  Next article

  You may also like

  Comments

  Leave a reply

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *