ПОЛЕЗНО

„София филм фест“ показва 13 заглавия, продуцирани от държави членки на Франкофонията

0

„София филм фест“ показна 13 заглавия, продуцирани от държави членки на Франкофонията, но също и от страни партньори или наблюдатели на тази организация – Франция, Белгия, Косово, Румъния, Албания, Сърбия, България и др.

Селекцията е наречена „Франкофония 50“, а поводът за нея е 50-ия рожден ден на Международната организация на франкофонията (МОФ).

Филмите са обединени от ценностите, залегнали в основата на МОФ – правата на човека, правото на образование, равнопоставеността между половете, демокрацията, културното многообразие.

След акцентите е копродукцията между Мароко, Франция и Белгия – „Адам“, създадена от режисьорката Мариям Тузани, която представя темата за една жена с извънбрачно дете, принудена да се подчинява на патриархалните нрави в Мароко. Изпълненията на актьорите Лубна Азабал и Нисрин Еради в главните роли предизвикват силни емоции. Филмът има 6 номинации от фестивала в Кан през 2019 г.

„Арабски блус“ на Манеле Лабиди Лабе е история за имигранти, които след години извън страната, се завръщат във Франция. Пътят обратно е особено интересен, а и сблъсъкът с държавните институции е представен със сериозна доза хумор, така че срещата с тази история е повече от задължителна.

Почитателите на творчеството на братя Дарден могат да гледат новата им лента „Младият Ахмед“. Белгийско-френската продукция разказва за съдбата на 13-годишно момче, което се колебае между изкушенията на живота и решението да осъди на смърт човек заради религиозните му убеждения.

Българското предложение е филмът на Стефан Командарев – „В кръг“.

Росен Димитров
Изпрати инфо за предстояща изложба, представление или премиера на pr@eventbg.info

  PCR тест за пътуващи българи към Словакия

  Previous article

  Информация за трафика на ГКПП към 6.00 ч

  Next article

  You may also like

  Comments

  Leave a reply

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *