АФИШ

Седмица на чешката култура в „Двореца“ в Балчик

0

В Държавен културен институт „Двореца“ в Балчик започва Седмица на чешката култура.

Днес – 6 юли в галерия „Тунела“ ще бъде поставено началото на дните на чешката култура с изложба на стъклени пластики. Експозицията включва произведения от стъкло, изцяло вдъхновени от мистичната атмосфера на „Двореца“ в Балчик.

Творбите са продукт на поредица художествени пленери, които Училището по стъкларство, живопис и промишлен дизайн в град Валашске Мезиржичи в Чехия е провело в България на територията на Архитектурно-парков комплекс „Двореца“ от 2016 г. до сега.

Творбите могат да бъдат разгледани до 12 юли. Седмицата на чешката култура в Културен център „Двореца“ в Балчик се провежда за четвърта поредна година. Следващото културно събитие е на 12 юли от 20,00 часа в Каменна зала. Семейство Пивоварчик ще изнесат концерт съвместно с Биляна Енева.

Концертът е втората инициатива, която ще се проведе в рамките на Седмица на чешката култура. Входът за концерта е свободен. Иржи Пивоварчик свири на кларинет още в средното музикално училище в град Кромнержич, а след това продължава своето образование в Музикалната академия в Прага, която успешно завършва през 1995 г.

За кратко време е бил член на моравската филхармония в Оломоyc. Сега е член на групата „Ensemble flair“ в Остава. Маркета Пивоварчикова е започнала да свири на флейта още в ранна детска възраст. След завършването на средното музикално училище със специалност флейта, следва в университета в Острава специалност „Музикална педагогика“.

През 1997 г. печели първа награда на музикален конкурс с флейта. Преди да стане учител по флейта е солистка в Чехия и Германия. Варбора Пивоварчикова свири на пиано (клавир) от седем годишна възраст. В момента е на 15 години и учи в гимназията на град Валашке Мезиржичи.

Биляна Енева завършва специалност пиано в СМУ „Добри Христов“ в град Варна. Продължава образованието си в ДМА „Панчо Владигеров“ в гр. София. Завършва майсторски клас по пиано и корепетиция в Музикалната академия в София. Солист е във Варненската филхармония и оркестъра на ДМА „Панчо Владигеров“. В програмата са включени творби на Моцарт, Сен Санс и други класици на западната култура.

Росен Димитров
Изпрати инфо за предстояща изложба, представление или премиера на pr@eventbg.info

  Информация за трафика на ГКПП към 6.00 ч

  Previous article

  Забавни летни преживявания в музей „Етър“ в Габрово

  Next article

  You may also like

  Comments

  Leave a reply

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  More in АФИШ