ФЕСТИВАЛИ

Огнено и светлинно шоу на 6-ти септември във Видин

След броени дни град Видин ще се превърне в празник на цветовете, ритмите и светлината. На 4-ти, 5-ти и 6-ти септември в Крайдунавски парк ще се проведе първото издание на Международен фолклорен фестивал „Синия Дунав“.

По време на събитието, участие ще вземат изпълнители и групи от няколко държави,  с разположение по поречието на река Дунав, за да представят своя фолклор на българска сцена. Програмата включва и самодейни състави от България. На сцената ще се представят имена като – оркестър „Орфей“ и Георги Янев, Гуна Иванова, Ива и Велислава Костадинови, Градски духов оркестър – Видин, Ансамбъл „Дунав“ и Майсторите на танца.

В рамките на фестивала ще бъде представен базар с местни и гостуващи фермери, занаятчии, мандри и производители. Благодарение на момичетата от младежката платформа „Sтетика“ ще се насладим на голямо разнообразие от фолклорни изделия, сувенири, бижута, свещи, натурална козметика, плетива, накити, произведения на художествени занаяти, кулинарни изкушения, вино и други. Всички те обединени от любовта на творците към българската шевица и традиция.

В трите фестивални дни фондация „Веридас“ ще представи артистична работилница „Царевично сърце“ за деца и възрастни. Гостите на събитието ще имат възможност да се запознаят с основни техники и елементи в областта на тъкачеството, както и  демонстрация на плетене  с царевична шума. В  работилницата, децата и техните родители ще имат възможност да декорират и рисуват  пана и мозайки с фолклорни мотиви, ще се запознаят и с основните орнаменти и разноцветни шарки  на ръчното тъкане на черги и китеници. Материалите ще са безплатни, а за най-сръчните ръкотворци ще има подаръци и награди.

Атрактивното огнено и светлинно шоу „Мистика“ ще постави финалния щрих на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“. С него, Община Видин, като основен организатор на фестивала, ще отбележи и националния ни празник – „Съединението“, символ на обединена България.

Какво мислите за новината?

РАЗВЪЛНУВАН
0
ЩАСТЛИВ
0
ЛЮБОВ
0
НЯМАМ МНЕНИЕ
0
ГЛУПАВА
0
Росен Димитров
Изпрати инфо за предстояща изложба, представление или премиера на pr@eventbg.info

    Не пропускай

    Leave a reply

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    0 %