СТРАНАТА

Ловеч отбеляза 143 години от Освобождението на града

Община Ловеч отбелязва 143 години от Освобождението на града от османско иго и установяване на местно управление с осем значими събития. Основният момент е гражданското поклонение с военен ритуал пред Белия паметник на Стратеш – там, където са се водили битките. В ритуала ще участват военнослужещи от гарнизона в Плевен. Началото е от 11.00 часа.

От 10.00 часа е панихидата за загиналите за Освобождението на Ловеч в храма „Св. Троица“, както и поднасяне на цветя на паметника в двора на храма, също на паметната плоча на Цачо Шишков на ул. „Ц. Шишков“; на кървавия паметник в кв. „Дръстене“; пред паметника на Гложенеца в парк „Стратеш“; пред Черния паметник в парк „Стратеш“; на паметниците в Алеята на българо-руската дружба в парка „Стратеш“.

Програмата днес включва още парада „Весели и в боя“ на площада пред катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“, началото е от 16.30 часа. В дефилето ще участват униформени доброволци, които представят хайдути, четници, опълченци, войници от Първата световна война. Малко след това ще има тържествен марш през Покрития мост до паметника на Тодор Кирков и поднасяне на венци и цветя на паметника.

От 17.30 часа ще бъде открита изложба по повод 20 години от създаването на Регионален клуб „Васил Левски“ при НД „Традиция“ в художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“.

На 23 август от 11.00 часа в парка „Стратеш“ ще има историческа възстановка на тема „Ловеч – героизъм и саможертва“. Ще бъдат пресъздадени първото и второто освобождение на Ловеч, както и някои паметни моменти от тези важни събития.

Какво мислите за новината?

РАЗВЪЛНУВАН
0
ЩАСТЛИВ
0
ЛЮБОВ
0
НЯМАМ МНЕНИЕ
0
ГЛУПАВА
0
Росен Димитров
Изпрати инфо за предстояща изложба, представление или премиера на pr@eventbg.info

    Не пропускай

    Още отСТРАНАТА

    Leave a reply

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    0 %