Започва апостолическото пътуване на папа Франциск в България.
СЦЕНИ

Къде може да видите днес папа Франциск

Започва апостолическото пътуване на папа Франциск в България. От 5 до 7 май 2019 г. той ще посети София и Раковски, като на 7 май ще отпътува за столицата на Северна Македония – Скопие.

Среща с премиера Бойко Борисов
Министър-председателят Бойко Борисов ще посрещне папа Франциск на летище София на 5 май в 10.00 ч. Българският премиер ще приветства с добре дошъл Негово светейшество веднага щом стъпи на наша земя.

Двамата ще проведат среща, като във фокусът ѝ ще бъдат установените отношения и диалог между България и Светия престол и желанието те да продължат да се развиват, за да може с общи усилия да се допринася за изграждането на по-хуманен свят, в защита на слабите и уязвимите, както и за отстояването на християнските ценности и норми.

Среща с президента Румен Радев
Програмата на папа Франциск продължава с церемония по официалното посрещане на площада пред президентството от 10.40 ч., след което ще се състои срещата на Светия отец с президента на България Румен Радев.

От 11.00 ч. българският държавен глава и папа Франциск ще проведат среща на четири очи „Дондуков“ 2. След края ѝ на двамата ще направят изявления на пл. „Атанас Буров“ пред представителите на българските власти, гражданското общество и дипломатическия корпус у нас.

Посещение при българския патриарх Неофит и Светия Синод
В първия ден от апостолическото си пътуване у нас папа Франциск ще се срещне и с Негово Светейшество българския патриарх Неофит и членове на Светия Синод на Българската православна църква в Синодалната палата в 12.00 ч. Те ще си разменят подаръци, като дарът на Св. Синод е картина на храм-паметника „Св. Александър Невски”.

От Българската православна църка съобщиха, че ще приемат папата в сградата на Синода и ще му разрешат посещение в храм-паметника „Александър Невски”, но официално няма да му осигурят преводач за програмата извън Синода и храм-паметника, тъй като каноните не допускат това заради православните правила. Патриаршеският хор също няма да участва в програмата на папа Франциск. Няма да бъде отслужено и общо богослужебно или молитвено последование. 

В 12.50 часа папа Франциск ще се отправи към храм-паметника „Александър Невски”. Пред иконостаса, посветен на светите братя Кирил и Методий, той ще прекара известно време в мълчалива молитва, докато Папската свита остава права зад Него. 

Неделна молитва „Царица Небесна“ 
От 13.00 ч. на пл. „Александър Невски“ папа Франциск ще произнесе традиционната си неделна молитва „Царица Небесна“ (Regina coeli). Всяка неделя тази молитва се проследява на живо от милиони души по цял свят, като на 5 май папата ще се обърне към тях от българската столица.

Молитвата към Света Богородица носи името „Царице небесна“ в периода след Великден, докато в останалото време се нарича „Ангел Господен“. Докато папа Франциск я произнася, на сцената на пл. „Св. Александър Невски“ ще бъде изложена икона на Месемврийската Богородица, любима на папа Йоан XXIII или т. нар. Български папа – Анджело Ронкали.

Папа Франциск ще се помоли пред иконата на Месемврийската Богородица и ще прочете своето размишление, посветено на неделното Евангелие, както и на посещението му в България. Накрая папа Франциск ще направи кратко обръщение към света, свързано с актуални въпроси. След това Светият отец ще направи обиколка с папамобила.

Неделна света литургия 
Неделната света литургия папа Франциск ще отслужи на площад „Александър Батенберг“ в 16.45 ч. Това ще е най-масовото събитие с участието на Светия Отец, като на него ще присъстват над 7600 души. Литургията представлява традиционна католическа меса, на която освен католици от цялата страна, са поканени и представители на властите, както и на другите вероизповедания.

Неделната литургия ще бъде много тържествена, организирана от папския церемониал-майстор монсеньор Гуидо Марини. По време на неделната литургия Католическата църква в България ще подари на папа Франциск копие на иконата на Света Богородица от Несебър или Несебърската Богородица. Копие на иконата на Света Богородица от Несебър е носил винаги със себе си Анжело Джузепе Ронкали, когато е бил в България като апостолически легат през миналия век – от 1925 г. до 1934 г.

About the author

Росен Димитров

Добави събитие в EVENT BG – Сподели с приятели за премиера на филм, постановка, фестивал, представление, премиера или организирана от Вас изложба!
Телефон за контакти: 0896/020004.
Изпратете инфо на e-mail: pr@eventbg.info

Add Comment

Click here to post a comment

НАЙ-ЧЕТЕНИ

РЕКЛАМА