АФИШ

Изложба „Шевици от историята на Женски пазар“

1

В София ще бъде представена изложбата „Шевици от историята на Женски пазар“. Експозицията ще бъде разположена в Галерия „Сердика“ на Женски пазар на ъгъла на бул. „Стефан Стамболов“ и ул. „Лозенград“ за периода от днес до 29 август 2020 г.

Галерия „Сердика“ отваря врати за почитателите на българските традиции и фолклор с една нетрадиционна експозиция, която ще покаже историята на Женски пазар чрез българската шевица. Гостите на галерия Сердика ще видят за първи път 27 везани ръкави, характерни за женската носия на Софийски регион, които са част от личната колекция на Маргарита Георгиева, създадени са от нейната баба Севда и продавани тук на Женски пазар в периода от 1924 г. – 1948 г. Куратор на изложбата е младата Стефания Илиева, пра-пра-внучка на баба Севда.

„Женски пазар винаги е бил нещо повече от обикновен пазар. Той съхранява българската история и култура, а сега в Галерия Сердика, която се намира в сърцето на търговското пространство, можем да покажем съвременния прочит на българската търговия и традиция. Везаните ръкави са били важна и много търсена стока на Женски пазар, като често са били използвани за размяна срещу различни селскостопански стоки.

В пазарните дни Женски пазар се е изпълвал с жени от околните села, които са продавали и купували тук, и именно везаните ръкави са били една от най-търсената стока, защото ръкавът е бил трудоемък за изработка, а извезването му е отнемало дълъг период от време. Щастлив съм, че в следващия месец посетителите на галерия Сердика ще могат да видят българската история и да усетят истинския дух на Женски пазар“, каза Драгомир Димитров, изпълнителен директор на Пазари Възраждане, общинското дружество, което стопанисва Женски пазар.

Експозицията „Шевици от историята на Женски пазар“ ще разкаже за значението на ръкава в българската носия. В миналото софийският ръкав се е наричал свиленица и е един от най-наситените с шевица, орнамент и цвят във фолклорната ни везбена традиция. 27-те везани ръкави, които ще бъдат показани в Галерия Сердика са автентични образци от началото на 20 век с приблизителни размери 30х52 см. и са експонирани в рамка.

Гостите на изложбата ще могат да се насладят и на репродукция на картината на Антон Митов „Пазар в София” от 1899 г., предоставена от Софийска градска художествена галерия, както и на документи, архивни факти за търговията на Женски пазар. Ще бъдат показани и художествени картички, които са част от личната колекция на Здравко Петров от „Историческите маршрути“ на София.

Стефания Илиева е родена през 2002 г. в София. Тази година завършва Xaverian Колидж в Манчестър, Англия и продължава обучението си в Central Saint Martents, UAL, Лондон със специалност „Куриране на изложби“. „Шевици от историята на Женски пазар“ е нейната първа изложба като куратор.

Маргарита Георгиева – автор. Родена през 1948 г в София. Член е на задругата на майсторите от 2004 г. Маргарита се занимава с бродерия от дете. Притежава енциклопедични познания по Българска национална бродерия, шевици и орнамент.

В дългогодишната си практика на занаятчия и майстор е била автор на костюми и бродерия за изложби, филми, театър, музикални и танцови спектакли в страната и чужбина. Тя е един от основателите на „Работилница Везба“ – училище за бродерия и демонстрационен център на везбени техники и орнамент.

Росен Димитров
Изпрати инфо за предстояща изложба, представление или премиера на pr@eventbg.info

  Концерт от програмата „Лято в Капана“

  Previous article

  Ремонт при естакадата при ул. „Бистришко шосе“

  Next article

  You may also like

  1 Comment

  1. Има нещо магично в шевиците…

  Leave a reply

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  More in АФИШ