СЦЕНИ

За първи път в Димитровград Jane’s Walk

В Димитровград днес ще представят световната инициатива Jane’s Walk (Разходката на Джейн) за градски разходки, организирани и водени от граждани. Така те могат да видят по нов начин градовете и кварталите си, да помислят за процесите, които са ги превърнали в това, което са, и да потърсят начини как да станат по-добри места за живеене. От 17.30 ч. домакин ще е Дом-музей „Пеньо Пенев“. В България единственият град, в който има „Разходка на Джейн“, е Хасково, където от 2013 г. я организират група местни ентусиасти по инициатива на психолога Георги Станков. Днес той ще представи инициативата и в Димитровград.

Jane’s Walk (Разходката на Джейн) е в чест на Джейн Джейкъбс – американска урбанистка и гражданска активистка, чиито трудове и усилия през 60-те и 70-те години на 20 век променят към по-добро градоустройството в големите градски конгломерации.

Разходките включват разнообразни теми за наблюдение и изследване: от историята, културата и идентичността на определени квартали, през инфраструктурата за пешеходците и организацията на публичните пространства, до интересни маршрути, свързани с личности, места и субкултури, разказва уредникът в Дом-музей „Пеньо Пенев“ Живка Шишкова.

Всяка година през първия уикенд на май Разходката на Джейн се провежда в стотици градове на шест континента.

About the author

Росен Димитров

Добави събитие в EVENT BG – Сподели с приятели за премиера на филм, постановка, фестивал, представление, премиера или организирана от Вас изложба!
Телефон за контакти: 0896/020004.
Изпратете инфо на e-mail: pr@eventbg.info

НАЙ-ЧЕТЕНИ

РЕКЛАМА