ФЕСТИВАЛИ

„Дни на дърворезбата“се провеждат в Трявна

Творците в продължение на три дни ще изработят своите произведения, а на победителя на 6 май в двора на „Даскаловата къща“ ще му бъде връчен“Червения пояс“.

За трета поредна година в Трявна – града на старите майстори на художествени занаяти, се провеждат „Дни на дърворезбата“.

Те бяха официално открити вчера и ще продължат до 6 май. Майсторството на тревненските резбари, иконописци и строители е увековечено не само в тревненските къщи-музеи, църкви и частни домове. Красотата и уникалността, с които се отличава тяхното творчество, са познати далеч извън пределите на Трявна.

В рeзбaрcките ателиета в Трявна рaбoтят виcoкoквaлифицирaни cпeциaлиcти, някoи oт кoитo пoтoмци нa cтaритe мaрaнгoзи. Те са хората, които пазят художествените занаяти живи, създавайки уникални творби, с които продължават да прославят името на Трявна и тревненската художествена школа.

Тридневната културна програма по време на „Дните на дърворезбата“ се реализира със съдействието на Министерство на културата, Община Трявна, НГПИ „Тревненска школа“, НДФ „13 века България“ и Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство. Директорът на НГПИ „Тревненска школа“ Орфей Миндов поздрави участниците в събитието и събралите се тревненци и гости на града.

Той напомни, че събитието неслучайно се провежда покрай Гергьовден, тъй като Св. Георги освен покровител на овчарите и на Българската армия е закрилник и на дърворезбарите. За поредна година в рамките на „Дните на дърворезбата“ на площада пред НЧ“Пенчо Славейков“ майстори на резбата творят на открито.

Съвременното олицитворение на облога провокира резбарите да работят върху големи дървени трупи. В тазгодишния облог взеха участие Николай Йотов, Георги Великов, Петко Недялков, Кристиян Димитров и Калоян най-младия участник от Трявна и петимата са възпитаници на НГПИ „Тревненска школа“.

Творците в продължение на три дни ще изработят своите произведения, а на победителя на 6 май в двора на „Даскаловата къща“ ще му бъде връчен“Червения пояс“.

About the author

Росен Димитров

Добави събитие в EVENT BG – Сподели с приятели за премиера на филм, постановка, фестивал, представление, премиера или организирана от Вас изложба!
Телефон за контакти: 0896/020004.
Изпратете инфо на e-mail: pr@eventbg.info

Add Comment

Click here to post a comment

НАЙ-ЧЕТЕНИ

РЕКЛАМА