ПОЛЕЗНО

Бургас отбелязва Световния ден за борба с хепатита

0

Бургас ще отбележи Световния ден за борба с хепатита с кампания за бързи, безплатни и анонимни изследвания за хепатит В и C.

От 18.30 часа на алеята пред Експозиционен център „Флора“ ще бъде разположен Мобилен медицински кабиент, в който жителите и гостите на Бургас ще имат възможност да се изследват напълно анонимно, бързо и безплатно за хепатит В и С.

Изследванията ще се извършват от квалифицирани лаборанти от Медицинска лаборатория „Лина“ чрез бързи, скринингови тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Резултатите се получават на място, в рамките на 15 минути след вземането на кръв. Хората, чието изследване е дало положителен резултат ще бъдат пренасочвани към специалист за уточняване на състоянието и назначаване на лечение при необходимост. За провеждане на изследванията не съществуват ограничения относно консумация на храна и напитки.

Всички лица с положителни резултати от бързите тестове за хепатит В и С ще получат талон за безплатно изследване в Медицинска лаборатория „Лина“ за потвърждаване не резултата с по-специализирана тестова методика, което е необходимо за диагностичното уточняване на състоянието.

В непосредствена близост мобилния медицински кабинет ще бъде разположена информационна шатра, където всеки жител и гост на Бургас ще има възможност да бъде консултиран по въпросите, свързани с вирусните хепатити от консултант на „Национална асоциация по превенция и терапевтично обучение“ – НАПТО.

В световен мащаб 9 от 10 души, живеещи с вирусен хепатит не знаят, че са носители на хепатитен вирус. По този повод и във връзка със Световния ден за борба с хепатита „Национална асоциация по превенция и терапевтично обучение“ – НАПТО в партньорство с Община Бургас и с подкрепата на Медицинска лаборатория „Лина“ и Сдружение „Каритас“ София – Клон Бургас организира скринингова кампания за откриване на хепатит В и С в Бургас. Кампанията има за цел и да напомни, че хепатит В и С са безсимптомни заболявания и единственият начин за навременното им диагностициране е чрез конкретно кръвно изследване.

Росен Димитров
Изпрати инфо за предстояща изложба, представление или премиера на pr@eventbg.info

  „Висяща“ фотоизложба в „Капана“ показва скрити съкровища на Пловдив

  Previous article

  Колоездачната обиколка на България променя трафика

  Next article

  You may also like

  Comments

  Leave a reply

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *