ПОЛЕЗНО

Ботаническата градина в Балчик подарява цвете на всеки посетител

0

Университетската ботаническа градина в Балчик дарява на днешния си 65-и рожден ден на всеки посетител цвете, което да засади у дома, съобщи ръководителят на парка Валя Машкарова.

По думите й така бегонии, циганчета, петльови гребени, тагетиси и още летни багри и аромати ще се пренесат и другаде в България, а, полагайки грижи и знания за растенията, новите им стопани ще оценят десетилетията труд на ботаниците в Университетската градина.

В празничния ден ботаниците са положили венец на паметната плоча на академик Даки Йорданов, който през 1955 година създава парка. Университетската градина днес е дом на 4800 растителни видове на площ от 194 декара.

Сред алеите хвърлят сянка бонбоненото, каучуковото, книжното дърво, метасеквоя, дърво-лале, древно гинко и още екзотични видове. Атракция в парка е и колекцията от кактуси и сукуленти, която се смята за втората по големина в Европа – след сбирката в Монако.

Паркът в Балчик е и научна база, спасителен център за редки и застрашени растителни видове по Вашингтонската конвенция и всяка година участва в световния обмен на семена с други ботанически градини, разказа Валя Машкарова.

Росен Димитров
Изпрати инфо за предстояща изложба, представление или премиера на pr@eventbg.info

  В Лом пръскат срещу комари от самолет

  Previous article

  Ето датите за матурите и ваканциите през новата учебна година

  Next article

  You may also like

  Comments

  Leave a reply

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *