Започва след 7 дни, 8 часа

31.08.2017 до 03.09.2017

Още дати

  • 25.08.2017
  • 26.08.2017
  • 27.08.2017
  • 28.08.2017
  • 29.08.2017
  • 30.08.2017
  • 31.08.2017
  • 01.09.2017
  • 02.09.2017

Варна

В програмата на юбилейното издание „няма да има филми за зомбита, за извънземни, за всякакъв вид космически катастрофи. За сметка на това основният акцент е любовта. Любовта в най-широкия смисъл на думата, но най-вече като човешки взаимоотношения, разказва проф. Александър Грозев, един от създателите и дългогодишен артистичен директор на Международния филмов фестивал във Варна „Любовта е лудост“.

Проф. Грозев изтъква, че през своите 25 години, фестивалът се е превърнал в платформа за качествено кино, което е ориентирано да буди благородни чувства у хората. Кино, което елиминира насилието – тези модерни тенденции в световното търговско кино.

Сред гостите на фестивала винаги успяваме да привлечем известни имена, макар и не от холивудска известност, отбелязва Александър Грозев и уточнява:

Фестивал като варненския се радва на популярност сред кинематографистите заради своя уют. Хората, които каним са най-известните актьори, режисьори, сценаристи. Те се чувстват у дома си, имат възможност да общуват по между си, докато на голям фестивал от рода на Берлинския, Московския или в Кан, това не е възможно, защото всеки е зает и бърза нанякъде. Така тези човешки контакти се губят. Във Варна сме заложили именно на човешките контакти, което е много силно качество.

Тази година за първи път се организира конкурс за младежко кино: „Киното на младите. Младежката тема в киното“, като журито, което ще оценява филмите е съставено от непрофесионалисти. В програмата на фестивала по традиция присъства рубриката, която показва най-доброто от големите световни фестивали. Така жителите и гостите на Варна ще могат да видят филма, получил „Златна палма“ в Кан „120 удара в минута“, както и иранския филм, отличен с „Оскар“ за чуждоезичен филм.

Както винаги фестивалната програма ще има акценти върху кинематографиите на определени страни. В тазгодишното издание, което ще се състои от 25 август до 3 септември, фокусът е върху Индонезия, Унгария, Русия, Франция. Проф. Грозев отбелязва, че по традиция винаги се представят и класически произведения от българското кино. Зрителите на юбилейния фестивал ще могат да видят „Двойникът“, „Да обичаш на инат“, „Господин за един ден“, „Матриархат“, „Авантаж“, „Писмо до Америка“ и много др.

По повод 85-годишнината на Емилия Радева, която ще получи специалната награда на фестивала, ще бъде показан и един от най-ранните й филми – „Години за любов“, в който тя си партнира с Апостол Карамитев.