Добави напълно БЕЗПЛАТНО събитие в календара на EVENT BG - Сподели с приятели за премиера на филм, постановка или организирана от Вас изложба! EVENT BG предлага и платено събитие, което ще бъде публикувано в "АКЦЕНТ" Телефон за контакти: 0896/020004 или изпрати и на имейл: pr@eventbg.info

Започва след 1 ден, 9 часа

24.06.2017 10:00

Карлово

На 24-ти юни 2017г. от 10:00ч. стартира поредното издание на Международния празник на лавандулата, етерично-маслените растения и лечебни билки или на кратко – Фестивала на лавандулата. Тази година празника ще е в Архитектурен туристически комплекс „Старинно Карлово“, гр.Карлово.

Събитието цели да привлече общественото внимани към лавандулата като индустриална и земеделска култура, също така помага за добрите взаимоотношения между отделните работни звена /от процеса на отглеждане, през извличането на етерично масло до индустриалното му приложение/. Това е своеобразен форум, позволяващ пълноценна дискусия между производители, агроспециалисти, собственици на рафинерии и представители на държавни институции от сектор „Земеделие“.

От 2012г. България е на първо място по производство на лавандулово масло. Благоприятният климат и специфичните почви, нареждат страната ни сред най-добрите. Годишно се произвеждат 120 тона етерично масло, а за сравнение – Франция годишно произвежда 30тона.

С всяка година интересът към Фестивала на лавандулата се засилва.

Ето и програмата за тазгодишното издание:

ПРОГРАМА за 24 юни 2017г., 10:00ч.

В двора на Патева къща самодейци изпълняват ритуал “Еньова буля”.
Дегустация на обредни питки с мълчана вода.
Дегустация на продукти от лавандула и роза.
Лектория – практични приложения на някои от етерично – маслените продукти.
Фолклорна програма.
Обичаи и демонстрация “Жътва на лавандула” .
Приветствие от Царица Роза и Лавандуловата фея.
Посещение на Патева къща, беседа, демонстрация на извличане на лавандулово масло.
Празнично хоро на площад “Васил Левски”.
Посещение на лавандулови полета (за организирани групи по предварителна резервация).

Автор

Добави напълно БЕЗПЛАТНО събитие в календара на EVENT BG - Сподели с приятели за премиера на филм, постановка или организирана от Вас изложба! EVENT BG предлага и платено събитие, което ще бъде публикувано в "АКЦЕНТ" Телефон за контакти: 0896/020004

Подобни новини