НОВИНИ

Празник на лютеницата в с. Маноле – вкусни изкушения и културно наследство

54четена

Празникът на лютеницата за първи път ще се проведе на територията на Община “Марица” в с. Маноле днес.

Кулинарният специалист Ути ще вари специално за жителите на Община “Марица” домашна лютеница от местна рецепта пред погледите на посетителите на Празника в Културно-информационен център Малтепе.

Бригада от младежи ще кълцат моркови, лук, мелят печени чушки и патладжани от рано сутринта, а сместа ще се изсипе в голям съд, за да къкри. Всички ще могат да опитат вкусната рецепта с домашен хляб от подници, създаден по традиционна рецепта от бабите в региона.

В рамките на събитието ще се проведе изложение на местни домашно приготвени продукти.

Ще се проведе конкурс за най-вкусна домашна лютеница, от селата на общината, за да се замерят сили в приготвянето на любимата бабина лютеница.

Почитателите на истинските вкусове, жителите и гостите на Община “Марица” ще могат да се насладят на различни традиционни храни и художествени изделия от региона, както и да разберат как се прави лютеница и местни гозби.

Книгата с рецепти ще запечата най-добрите образци на храната като културно наследство. Това ще позволи приобщаването на повече хора към културните традиции на населението на Община “Марица”.

Кметът на Община “Марица” Димитър Иванов призова всички жители и гости на Общината да споделят преживяването “Празник на лютеницата” от 11 часа в КИЦ “Малтепе” с. Маноле.

Росен Димитров
+359 896 020004 - pr@eventbg.info