НОВИНИ

„Нека танцът да започне“ грабна голямата награда на „Любовта е лудост“

17четена

Филмът „Нека танцът да започне“ – копродукция от Аржентина и Испания – грабна голямата награда „Златна Афродита“ за най-добър филм на 31-вия Международен филмов фестивал „Любовта е лудост“.

На церемонията по награждаването във Фестивалния и конгресен център режисьорката Марина Сересески не присъства лично, но изпрати видеообръщение, в което споделя, че е много щастлива от наградата и се надява догодина да дойде във Варна и да благодари лично.

Журито присъжда най-високото признание заради изключителното майсторство на разказа и завладяващите герои, заради умението да се предизвикват емоции, да се отправят смислени послания и да се постига трайно въздействие.

В лентата се разказва за двойка танцьори на танго, които се събират след дълги години, прекарани в различни държави и предприемат забавно, но пълно с перипетии пътешествие из Аржентина.

Същият филм получи и наградата за най-добра мъжка роля на Дарио Грандинети, който е оценен за сложната, възхитително дълбока и богата интерпретация на образа на Карлос.

Призът за най-добра женска роля отиде при Софи Гробьол от датския филм „Роза“ на режисьора Нилс Арден Оплев. Актрисата се превъплъщава в Ингер, която има шизофрения, но заминава със сестра си и зет си на екскурзия до Париж, в която осмисля миналото и живота си.

Според журито зашеметяващото изпълнение на Софи Гробьол създава многопластова героиня, която в хода на действието се променя из основи, а битката ѝ за психично здраве е силно въздействаща, така че публиката я чувства много близка.

Членовете на журито връчиха своята специална награда на филма „Суна“ на режисьорката Чидем Сезгин. Той е копродукция на Турция, Испания и България.

Наградата връчи председателката на журито Яна Титова, която сподели, че филмът много деликатно и със силни средства показва една жена, попаднала в слаба позиция, която проявява своята сила. Сред мотивите за високата оценка е красивият и пленителен образ на героинята, притисната от отколешни властови взаимоотношения в селското общество.

Режисьорката благодари на журито и на екипа на фестивала, както и на своите продуценти, между които са собствената ѝ сестра и българинът Христо Бакалов.

Младежкото жури на „Любовта е лудост“, което оценяваше различна селекция филми, даде най-високо признание на полския филм „Март’68“ с режисьор Кшищоф Ланг.

Съюзът на българските филмови дейци отличи унгарския филм „Между живота и смъртта“ на Исти Мадарас. Гилдия „Кинокритика“ към Съюза също посочи като най-добър филм „Нека танцът да започне“.

Наградата на Община Варна отиде при копродукцията от Норвегия, Швеция, Дания и Франция на режисьора Кристофер Боргли „Писна ми от мен“.

След награждаването публиката имаше възможността да види тазгодишния носител на „Златна палма“ в Кан „Анатомия на едно падане“ на Жустин Трие.

„Любовта е лудост“ продължава с още кинопрожекции до 3 септември, а на 4 септември от 19:00 ч. ще има извънредна прожекция на филма „Нека танцът да започне“.

Росен Димитров
+359 896 020004 - pr@eventbg.info