НОВИНИ

Борислав Чучков, Цанко Василев и Ради Георгиев поемат управлението на „Дом на киното“

14четена

След новината за оттеглянето на „Арт фест“ от управлението, имаше реална опасност за арт хаус киното на София да затвори.

За радост това няма да се случи и в следващите месеци управлението се поема от Purple Rain, компания зад която седят Борислав Чучков, Цанко Василев и Ради Георгиев.

Тримата участват в обявения от Съюза на българските филмови дейци конкурс за нов наемател на киното. Предвид краткото време за сериозен анализ на имота и нужните инвестиции е взето решение Purple Rain да поемe управлението и програмата на киното за следващите няколко месеца, време в което СБФД ще може да се подготви за провеждане на конкурс, който да определи новия наемател за следващите години.

„Изненадата ни беше голяма, а времето изключително кратко, за да можем да направим сериозен анализ. Когато дългогодишен партньор реши да напусне, се светват всички червени лампи и сега трябва да се видят положителните и отрицателите страни на ситуацията. Най-важното за нас е киното да не затваря, защото това ще е удар по културата ни. Щастливи сме, че ще можем да помогнем в този труден момент“, споделят тримата.

Кои са те:
Борислав Чучков – роден е през 1975г. Средното си образование завършва в музикално училище „Любомир Пипков“, а след това продължва висшето си образование в НАТФИЗ със специалност „Актьорско майсторство“, в класа на проф. Стефан Данаилов. Завършва магистратура в Media Business School в Ронда, Испания, със специалност European Audio-Visual Management. Член е на две от най-големите нетуърк организации в Европа, ACE (Ateliér du Cinéma Europeén) и EPC (European Producers Club). Основава първата си филмова продуцентска къща SIF309 през 1994, а през 2003 заедно с Виктор Чучков, създават „Чучков брадърс“.
Борислав Чучков е продуцирал и копродуцирал над 15 български и европейски филма, с множество фестивални и зрителски успехи, сред които: „Тилт“, „Уестърн“, „Снимка с Юки“, ”Синът на София“, „Защо аз?“, “18% сиво”, „Шекспир като улично куче“ и др.

Цанко Василев – роден през 1974 г. в София. През 2009 г. завършва бакалавър със специалност „Филмова и телевизионна режисура“, а през 2015 г. получава степен магистър със специалност „Културен мениджмънт и визуални комуникации“. Цанко Василев е продуцент на редица късометражни, игрални, документални и рекламни филми, както и създател и директор на Международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE. Съосновател на Българска фестивална асоциация. Бил е жури на многобройни филмови фестивали у нас и в чужбина и куратор на програми от игрално, анимационно, документално и експериментално кино, нови медии и дигитални изкуства. Работи по реализацията на пълнометражния си дебют.

Ради Георгиев – роден през 1981г. в София. Ради се занимава с PR и маркетинг вече над 17 години. Започва кариерата си в голяма рекламна агенция, работи в телевизии като маркетинг директор, а от 7 години е съсобственик на 8pm – PR студио, в което акцентът на работата е свързан с култура, образование и шоубизнес. През тази година очаква да се дипломира като магистър от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Мениджмънт в екранни изкуства“. Той е един от създателите на Sofia Summer Fest, летният фестивал на София, чието четвърто издание предстои през тази година.

Росен Димитров
+359 896 020004 - pr@eventbg.info